Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du använder Edge, Chrome, Safari eller Firefox.
Grattis! Din order har fri frakt Du har 400 SEK kvar till fri frakt.

Råd från en fotterapeut

Råd från en fotterapeut

Experten och fotterapeuten ger råd om fotsvamp

Fotsvamp, nageltrång och hälsprickor. Det låter kanske inte låter som jättestora problem, men för den som drabbats kan det vara smärtsamt och något som gör sig påmint i varje steg. Men det är ganska enkelt att motverka. Här får du goda råd och tips från Carola Richardson, medicinsk fotvårdsterapeut som brinner för det här med god fothälsa.

– Det är så viktigt att ta hand om sina fötter, de ska ju bära oss hela livet, samtidigt är de lätta att glömma bort. Har man väl börjat få problem krävs tålamod, rätt insatser och bra produkter för att bli kvitt dem. Det finns en stor vinst med att göra rätt från början, till exempel för att kunna undvika starka läkemedel, säger Carola Richardson, som även håller kurser för fotterapeuter om nagel- och hudsvamp. De senaste åren har hon i sin yrkesutövning sett en ökning av framför allt fot- och nagelsvamp. – Jag tror att det kan bero på att vi gymmar och idrottar mer. Det är också dubbelt så vanligt hos män. Den absolut största smittorisken finns i allmänna duschar och badhus. Där är det varmt och fuktigt, svampsporerna trivs i den miljön och smittan sprids lätt.

Så får du friska och fina fötter

- Regelbundna fotbad, gärna med BIOpH+ Footcare som behandlar och bygger friska fötter.
- Smörj med en fotsalva med bra ingredienser.
- Fila och slipa inte för mycket, det triggar huden att skapa förhårdnader.
- Gör regelbunden fotvård hos en medicinsk fotterapeut.Första steget till friska fötter

Första steget till friska fötter

Att ta hand om sina fötter har aldrig varit enklare. Regelbundna fotbad med BIOpH+ lägger grunden till att undvika problem och ger positiva resultat för dig som har problem med t ex fotsvamp, hälsprickor och förhårdnader. 

Det är nästan omöjligt att med blotta ögat se att till exempel torra fötter och flagiga hudpartier är svamp, symptomen liknar såväl eksem som psoriasis. Ett första steg är att använda BIOpH+ Footcare. Fotbadet lindrar symptomen oavsett om personen har svamp eller inte. BIOpH+ är effektivt, biologiskt nedbrytbart och en säker produkt utan biverkningar, allt enligt kliniska studier. Många som ser symptom på vad de tror är svamp börjar behandla med läkemedel på egen hand. Men det blir verkningslöst om det faktiskt inte är svamp man har och resultatet blir att man har använt starka medel i onödan med de risker för biverkningar som läkemedel medför. 

– Jag brinner verkligen för det här med svamp, säger Carola Richardson, som även utbildar blivande fotvårdsterapeuter om fotsvamp.

– Det är så viktigt att agera direkt så att problemen inte utvecklas till mockasinsvamp som täcker hela fotsulan eller går upp i naglarna. 
Hon berättar att svampen är en parasit som avsevärt försämrar hudens kvalitet och som även kan leda till sprickor. Med BIOpH+ medicintekniska produkter för fotvård lindrar du symptomen oavsett om du har fotsvamp eller inte. Får du inte önskad effekt efter regelbunden användning kan det vara bra att få en diagnos. Det är relativt enkelt att göra, antingen med ett så kallat DNA-test hos en medicinsk fotvårdsterapeut eller med en odling hos vårdcentralen.

– Mitt allra viktigaste råd är att hålla huden på fötterna hel och likaså naglarna. Ta behandlande fotbad, fila lagom och smörj med en bra fotsalva – det är grunden. Om du ändå får problem, sök hjälp hos en medicinsk fotvårdsterapeut.

Har du fått svamp?

- Börja med att använda BIOpH+ Footcare som lindrar symtomen av fotsvamp såsom förhårdnader, sprickor och dålig lukt oavsett om du har fotsvamp eller inte. BIOpH+ tar bort det som inte ska vara på huden så att huden för förutsättningar att läka. Huden är kroppens största organ och vår viktigaste försvarslinje mot infektioner. Om hudens barriär inte fungerar blir vi känsliga mot infektioner. BIOpH+ skapar en miljö där oönskade bakterier, virus och svamp inte trivs. När det som inte ska vara på huden försvinner får huden rätt förutsättningar att må bra. 

- Få en diagnos. Symptom på svamp är svåra att skilja från psoriasis och eksem eller andra problem. Ett enkelt DNA-test kan du göra hos en medicinsk fotvårdsterapeut eller med en odling hos din vårdcentral. 

- Har du fått diagnosen svamp finns några bra tips att börja med:

- Ta regelbundna fotbad med BIOpH+ Footcare och smörj in med fotsalvan efter badet. Den enkla behandlingen förebygger och tar död på mikroorganismerna som angriper huden och behandlar hela foten samtidigt. Hel hud och hela naglar försvårar för svampsporerna att fastna.

- Svampsporerna lever länge och lurar i skor och strumpor. Tvätta strumporna i hög temperatur eller använd tvättmedlet BIOpH+ Washing powder så räcker det med 30 grader för att vara säker på att svampsporerna dör. I låg temperatur med vanligt tvättmedel kan sporerna sprida sig till övrig tvätt. 

- Desinficera alla skor du använder. BIOpH+ Shoe spray dödar effektivt svampsporer och andra mikroorganismer i skorna. Den tar också bort eventuell dålig lukt från skorna.

- Var ihärdig och ha tålamod.

Så undviker du fotsvamp

Svampsporer är envisa och de ligger och lurar i skor och strumpor länge. Eller i fuktiga utrymmen som i duschen på gymmet eller i badhuset. Ett gott råd från medicinska fotvårdsterapeuten Carola Richardsons är att dels förebygga med att ha hela fötter och naglar, dels att alltid använda badtofflor i allmänna duschar och på badhus.

– Ett bra sätt för att bygga upp friska fötter är att använda BIOpH+ Footcare och att smörja fötterna regelbundet. Svampsporerna får fäste i små sprickor och på hudflagor och genom att hålla fötterna hela och huden frisk motverkar du smitta. 
En enkel åtgärd är också att hålla torrt mellan tårna. Studier visar att svamp ofta börjar mellan tå fyra och fem, berättar Carola Richardson och uppmanar att torka fötter och mellan tår noga efter dusch och bad. 
Friska fötter är steg ett för undvika smitta. Det är också viktigt att hålla skor och strumpor i gott skick och byta ofta.

– Strumpor och skor av naturmaterial är alltid bäst och att inte ha för trånga och varma skor, det skapar en miljö där bakterier och svampsporer trivs. Jag rekommenderar att använda BIOpH+ Washing powder till framför allt strumpor, det räcker med tvätt i 30 grader och tar effektivt död på bakterier och svampsporer. Det är också bra att spraya skorna kontinuerligt med BIOpH+ Shoe spray för att vara säker på att skorna är fräscha och luktfria.
Det är bakterier som orsakar dålig lukt av fotsvett, så det finns mycket att vinna bara genom att använda ett bra tvättmedel. 
Och du – ta med ett par badtofflor nästa gång du går till gymmet, badhuset eller duschar i en allmän dusch. Det är ett effektivt sätt att undvika att smittas av fotsvamp.

Så undviker du smitta

  • Hel hud och hela naglar är grunden till friska fötter.
  • Luftiga skor och strumpor i naturmaterial.
  • Byt skor och strumpor ofta.
  • Håll torrt mellan tårna, särskilt småtårna där det ofta är tätt emellan.
  • Ha badtofflor i allmänna duschar och på badhus.