Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du använder Edge, Chrome, Safari eller Firefox.
Grattis! Din order har fri frakt Du har 400 SEK kvar till fri frakt.

Fotsvamp

Fotsvamp

Fotsvamp

Fotsvamp är en vanlig svampinfektion som är väldigt smittsam. Vanliga symptom är klåda, sveda, flagnande hud och hudsprickor. Många får fotsvamp mellan tårna, till exempel mellan lilltån och tån bredvid. Här finns tips på vad du kan göra för att bli av med symptom på fotsvamp.

BIOpH+ Footcare ger resultat redan efter en vecka vilket är bevisat i kliniska studier på sjukhus.

Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en infektion i huden mellan tårna, under eller ovanpå foten, som innebär att svamp trängt in i hudens översta lager och infekterat den. Oftast är det en svampgrupp som kallas för dermatofyter som ligger bakom. Svampen trivs bäst i en varm, fuktig och instängd miljö. Det är vanligt att få fotsvamp om du idrottar mycket, och fotsvamp kallas därför på engelska för athlete´s foot, som direkt översatt betyder idrottarfot. Ett annat namn för fotsvamp är tinea pedis. 

Fotsvamp kan också sprida sig till tånaglarna och göra att du får nagelsvamp.

Vad händer i huden vid fotsvamp?

Svampinfektionen gör att huden producerar fler celler än vad den normalt gör. Det i sin tur gör att huden blir tjockare och den börjar då att fjälla. Svampen i sig gör också att hudens barriärfunktion försvagas, och huden blir mer känslig för angrepp.

Fotsvamp orsak

Fotsvamp smittar mellan människor, och det är vanligt att smittas genom att gå barfota i allmänna omklädningsrum och simhallar. Du kan också smittas om du lånar skor, strumpor eller handduk av någon som har fotsvamp. 

Olika faktorer påverkar risken att drabbas, exempelvis

 • kön, fler män än kvinnor har fotsvamp
 • ålder, barn under 10 år smittas sällan.

Eftersom svampen trivs i en varm och fuktig miljö ökar även risken att drabbas om

 • du har mycket fotsvett
 • du använder trånga, täta skor.

Det är också vanligt at få fotsvamp om du idrottar mycket. De beror dels på att du svettas mera och dels på att fötterna utsätts för ökat mekaniskt slitage, vilket gör huden mer sårbar för en infektion.

Fotsvamp symptom

Fotsvamp växer ofta mellan tårna, vanligast är mellan lilltån och tån intill. Du kan också få svamp på och under fötterna.

Det är vanligt att få ett eller flera symptom såsom

 • fjällande och flagnande hud
 • klåda på tårna, mellan tårna, och ibland på fötterna
 • en stickande, brännande känsla
 • lös, uppmjukad hud
 • hudsprickor
 • torr hud under och på sidan av foten
 • förhårdnader
 • ojämnheter och ytliga sår mellan tårna
 • blåsor mellan tårna
 • rodnader
 • dålig lukt.

Ofta syns en röd kant mellan den infekterade huden och den normala huden intill. Den typ av svamp som ger fotsvamp kan också göra att du får utslag högt upp på låret eller i ljumsken.

Fotsvamp behandling hemma

Om du drabbats av fotsvamp är det viktigt att ta död på alla svampsporer som ansamlats i strumpor och skor. Det gör du genom att tvätta strumpor, handdukar och lakan – textilier som kommer i kontakt med fötterna – i 60 grader. Om inte allt kan tvättas i 60 grader kan du köpa specialtvättmedel som dödar svamp vid låga temperaturer.

Du kan också göra det svårt för svampen att fortsätta växa genom att följa nedanstående råd:

 • Tvätta hela fötterna och mellan tårna varje dag, och torka noga efteråt. Ett fotbad är ett enkelt sätt att komma åt och rengöra ordentligt. Det finns särskilda fotbad mot fotsvamp som hjälper mot symptomen.
 • Undvik täta skor och täta strumpor i syntetmaterial, och lufta fötterna när du kan så att de håller sig torra.
 • Byt strumpor varje dag och efter varje gång du tränat eller blivit svettig, eftersom fuktiga strumpor gör det lättare för svamp att växa.
 • Motverka fotsvett och fukt genom att använda puder i strumpor och skor, alternativt fotspray eller annan antiperspirant på fötterna som gör att du svettas mindre.
 • Spraya inuti dina skor kontinuerligt med en svampdödande skospray.
 • Tvätta dina strumpor på rätt sätt, det vill säga i minst 60 grader alternativt med speciellt anpassat tvättmedel som verkar svampdödande.

Fotsvamp behandling

Du kan behandla fotsvamp med olika svampdödande läkemedel och medicintekniska produkter. Dessa kan köpas på apotek i samråd med apotekspersonalen och du kan själv utföra behandlingen hemma:

 • Svampdödande kräm finns i flera olika varianter där behandlingstiden kan vara alltifrån ett enda tillfälle till dagligen under flera veckor. Det är alltid viktigt att smörja in huden flera centimeter runtomkring det drabbade området, eftersom det där ofta finns svampsporer som du inte kan se med blotta ögat. Kräm är att föredra framför gel eller spray om huden är torr.
 • Svampdödande gel eller spray finns också i olika varianter med varierande behandlingstid. Precis som när du använder kräm är det viktigt att smörja in området runt om där svampen syns för att ta död på alla sporer. Gel och fotspray är ett bra alternativ om huden är fuktig, eftersom dessa produkter hjälper till att torka ut huden. Spray är inte lämpligt om du har hudsprickor, eftersom det då kan svida.
 • Medicinskt fotbad mot fotsvamp är ett behandlingsalternativ som gör det lätt att komma åt hela foten och alla områden mellan tårna. Ett medicinskt fotbad rengör huden och verkar exfolierande, vilket innebär att död hud tas bort och att den kvarstående huden blir mjukare. Det gör att det blir svårare för svampen att växa.  
 • Svampdödande puder kan användas i strumpor och för att döda fotsvamp i skor och kan vara ett bra komplement till annan behandling, särskilt om du har problem med fotsvett.

Det är bra att använda svampmedel som innehåller kortison om det kliar, eftersom det dämpar klåda. Om du har fotsvamp som inte försvinner med receptfria produkter mot fotsvamp och egenvård av fötterna bör du kontakta vården. Du kan då behöva undersökas för att ta reda på om det är en svampinfektion du har, och du kan behöva receptbelagd behandling.

Förebygga fotsvamp 

Fotsvamp smittar lätt och trivs där det är varmt och fuktigt. Det är därför viktigt att hålla fötterna rena, torra och svala för att göra det svårare för svampen att växa. För att förebygga fotsvamp är det bra att följa alla råd som finns listade under rubriken Fotsvamp behandla hemma. Genom att ofta byta strumpor och tvätta dem på rätt sätt så att du tar död på eventuella svampsporer minskar risken att de får fäste i huden. Att motverka fotsvett och se till att fötterna luftas hjälper till att skapa en ogynnsam miljö för svampen. Svampdödande puder eller fotspray i skorna kan också användas i förebyggande syfte.

Huden är kroppens största organ och dess första försvar mot infektioner. Det är viktigt att ta hand om huden så att den mår bra och kan göra sitt jobb. Det kan du göra genom att tvätta fötterna varje dag. Rengöring av huden är viktigt vid denna typ av symptom och för långvarig fothälsa. Se därför till att du noga rengör hela foten, även 

 • under fötterna
 • mellan tårna
 • under naglarna.

Efter rengöringen ska du torka ordentligt överallt för att inte lämna kvar fukt som gör att svampen trivs. Ett bra sätt att rengöra fötterna och se till att komma åt överallt är att använda ett fotbad.

Se också till att alltid använda badtofflor på allmänna platser såsom omklädningsrum och simhallar. Den fuktiga miljön i kombination med många människor på dessa platser gör smittorisken för fotsvamp hög. 

Är fotsvamp smittsamt?

Ja, fotsvamp är smittsamt, både genom direktkontakt och indirekt via exempelvis golv och klädesplagg. 

Hur smittar fotsvamp?

Fotsvamp smittar lätt genom hudflagor, som vi alla lämnar efter oss om vi går barfota. Svampen kan också överföras från huden till exempelvis mattor, golv, sängkläder, strumpor och skor. Att gå barfota i gemensamma omklädningsrum, simhallar och på andra allmänna platser där många andra går barfota är det vanligaste sättet att smittas. Du kan också smittas genom att låna en handduk eller strumpor av någon som har fotsvamp. 

Hur vet man om man har fotsvamp?

Du kan ha fotsvamp under foten, ovanpå foten eller mellan tårna. Du kan också ha fotsvamp på hälen och uppe på tårna. Svampen kan göra att du flagnar under fötterna, att du får lös hud eller torr hud. Du kan också få hudsprickor, hälsprickor, förhårdnader, torr hud och ojämnheter. Huden kan också rodna och du kan se en röd kant mellan infekterad och normal hud.  Sår mellan tårna som inte läker kan vara fotsvamp. Det kan klia på tårna, mellan tårna, på fötterna eller under fötterna, beroende på var svampen sitter. Du kan också få en spridning av fotsvamp till naglar, främst tånaglarna, vilket kallas för nagelsvamp.

Hur får jag bort fotsvamp?

Symptomen vid fotsvamp kan behandlas med svampdödande kräm, gel, spray eller puder, eller med medicinskt fotbad som skapar en ogynnsam miljö för svampen att växa i. Svampdödande puder eller fotspray är ett bra komplement och hjälper till att döda svampsporer som finns kvar i skorna, särskilt om du har problem med fotsvett. Det är också bra att ta död på den svamp som finns i alla strumpor och handdukar du använt till fötterna genom att tvätta dessa i 60 grader. Du kan även köpa tvättmedel som kan döda svamp vid lägre temperatur.

För att göra det svårt för svampen att växa är det bra att hålla fötterna rena, torra och luftiga. Det är bra om du rengör fötterna varje dag och torkar noggrant efter, särskilt mellan tårna. Tänk också på att lufta fötterna när du kan, byta strumpor varje dag och att undvika trånga, täta skor och strumpor.