Den här sidan har begränsad support för din webbläsare. Vi rekommenderar att du använder Edge, Chrome, Safari eller Firefox.
Grattis! Din order har fri frakt Du har 400 SEK kvar till fri frakt.

Råd från en fotterapeut

Råd från en fotterapeut

Fotvård för dig som tränar

Här får du goda råd och tips från Carola Richardson, medicinsk fotvårdsterapeut som brinner för det här med god fothälsa.

Fotsvamp, nageltrång och hälsprickor. Det låter kanske inte låter som jättestora problem, men för den som drabbats är det mycket smärtsamt och något som gör sig påmint i varje steg. Men det är ganska enkelt att motverka. 

– Det är så viktigt att ta hand om sina fötter, de ska ju bära oss hela livet, samtidigt är de lätta att glömma bort. Har man väl börjat få problem krävs tålamod, rätt insatser och bra produkter för att bli kvitt dem. Det finns en stor vinst med att göra rätt från början, till exempel för att kunna undvika starka läkemedel, säger Carola Richardson, som även håller kurser för fotterapeuter om nagel- och hudsvamp. De senaste åren har hon i sin yrkesutövning sett en ökning av framför allt fot- och nagelsvamp. – Jag tror att det kan bero på att vi gymmar och idrottar mer. Det är också dubbelt så vanligt hos män. Den absolut största smittorisken finns i allmänna duschar och badhus. Där är det varmt och fuktigt, svampsporerna trivs i den miljön och smittan sprids lätt.

Så får du friska och fina fötter

  • Regelbundna fotbad, gärna med BIOpH Footcare som behandlar och bygger friska fötter.
  • Smörj med en fotsalva med bra ingredienser.
  • Fila och slipa inte för mycket, det triggar huden att skapa förhårdnader.
  • Gör regelbunden fotvård hos en medicinsk fotterapeut.Första steget till friska fötter
  • Första steget till friska fötter

Att ta hand om sina fötter har aldrig varit enklare. Regelbundna fotbad med BIOpH lägger grunden till att undvika problem och ger positiva resultat för dig som har problem med t ex fotsvamp, hälsprickor och förhårdnader. 

Det är nästan omöjligt att med blotta ögat se att till exempel torra fötter och flagiga hudpartier är svamp, symptomen liknar såväl eksem som psoriasis. Ett första steg är att använda BIOpH Footcare. Fotbadet lindrar symptomen oavsett om personen har svamp eller inte. BIOpH är effektivt, biologiskt nedbrytbart och en säker produkt utan biverkningar, allt enligt kliniska studier. Många som ser symptom på vad de tror är svamp börjar behandla med läkemedel på egen hand. Men det blir verkningslöst om det faktiskt inte är svamp man har och resultatet blir att man har använt starka medel i onödan med de risker för biverkningar som läkemedel medför. 

– Jag brinner verkligen för det här med svamp, säger Carola Richardson, som även utbildar blivande fotvårdsterapeuter om fotsvamp.

– Det är så viktigt att agera direkt så att problemen inte utvecklas till mockasinsvamp som täcker hela fotsulan eller går upp i naglarna. 
Hon berättar att svampen är en parasit som avsevärt försämrar hudens kvalitet och som även kan leda till sprickor. Med BIOpH medicintekniska produkter för fotvård lindrar du symptomen oavsett om du har fotsvamp eller inte. Får du inte önskad effekt efter regelbunden användning kan det vara bra att få en diagnos. Det är relativt enkelt att göra, antingen med ett så kallat DNA-test hos en medicinsk fotvårdsterapeut eller med en odling hos vårdcentralen.

– Mitt allra viktigaste råd är att hålla huden på fötterna hel och likaså naglarna. Ta behandlande fotbad, fila lagom och smörj med en bra fotsalva – det är grunden. Om du ändå får problem, sök hjälp hos en medicinsk fotvårdsterapeut.

Friska fötter för dig som tränar

Som idrottare eller motionär utsätter du dina fötter för påfrestningar. Fötterna är våra riktiga hjältar och bär oss i genomsnitt fyra varv runt jordklotet under en livstid. För fötter som tränar mycket blir det dessutom extra påfrestning. 

Självklart finns allt att vinna på att träna – din hälsa förbättras, du blir piggare, gladare och orkar mer. Samtidigt sliter det på kroppen och särskilt fötterna tar mycket stryk i många idrotter. För att skona fötterna så mycket det går är A och O att använda rätt skor anpassade för ändamålet. 

– Det är stora påfrestningar vi utsätter fötterna för när vi till exempel löptränar och utövar idrott över lag. I vårt yrke ser vi många misshandlade fötter och tår hos idrottare och de som motionstränar mycket, säger Carola Richardson, medicinsk fotvårdsterapeut.

Hon konstaterar att det allra viktigaste är just skorna eller vad man nu har på fötterna när man utövar sin idrott – hårda skridskor och pjäxor kan också ställa till det. Men även miljön spelar in.

– Som idrottare utsätter du dig för mycket smitta av till exempel fotsvamp eftersom mängden partiklar är stor i miljöer som gym, idrottshallar, duschar och badhus. 
Fotsvamp heter just athlete’s foot på engelska och det är en talande beskrivning. Det bildas även bakterier i skor och strumpor och det är viktigt att tvätta strumporna ofta och alternera mellan olika skor.

– BIOpH+ Washing powder är effektivt även i låga temperaturer. Eftersom det tar död på bakterierna, som ju också orsakar dålig lukt, är det bra för strumpor och sportkläder i funktionsmaterial som kan får en unken lukt efter ett tags användning. Det är dessutom biologiskt nedbrytbart i naturen.
Carola Richardson rekommenderar alla att regelbundet ta medicinsk fotvårdsbehandling, hur ofta beror på dina fötters status. Hon understryker att man inte ska experimentera själv med nageltrång och blånaglar som kan orsaka bestående problem.

– Tar man inte hand om sina skadade naglar är det lätt att få en så kallad kartnagel, då nageln blir tjock och ofta missfärgad. Det kommer av att nagelanlaget är skadat och är knepigt att komma tillrätta med, men en fotvårdsterapeut kan slipa på nageln som kompletteras med egen behandling med nagelolja.

Goda råd för fötter som idrottar och tränar

- Använd badtofflor i duschar och omklädningsrum.

- Ta hand om strumpor och skor – tvätta och desinficera med BIOpH Washing powder och spraya skorna med BIOpH Shoe spray samt alternera mellan olika skor.

- Dålig lukt uppstår av bakterier. Med BIOpH Washing powder kan du tvätta strumpor och sportkläder i låga temperatur och ändå ta död på bakterier som orsakar dålig lukt. 

- Experimentera inte själv med nageltrång och blånaglar. Gå regelbundet till en medicinsk fotvårdsterapeut som kan behandla och ge råd.

- Tryck och slag kan skada nagelroten som då riskerar att utvecklas till kartnagel. Då är nagelanlaget skadat och det kan vara svårt att komma tillrätta med. Bäst hjälp får du hos en fotvårdsterapeut kompletterat med nagelolja som egenvård.

- Ta hand om dina fötter med regelbundna fotbad med BIOpH, smörj in och håll hud och naglar hela.