This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping Du har 400 SEK kvar till fri frakt.

Akne

Akne

Akne - vad är akne?

Akne, eller finnar, är en hudsjukdom som drabbar de flesta någon gång i livet. Akne beror på att talgkörtlarna som finns i huden har blivit inflammerade. Faktorer som hudtyp, hormoner och arvsanlag påverkar risken att drabbas.

Andra faktorer som påverkar akne är

  • feta hudprodukter eller solkrämer
  • varma och fuktiga miljöer
  • sjukdomar som polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS)
  • menstruationscykeln för kvinnor
  • läkemedel som innehåller kortison eller litium
    muskelbyggande dopingpreparat.

Akne är vanligt på områden där de flesta av våra talgkörtlar sitter, såsom i ansiktet, på ryggen, bröstkorgen, halsen och nacken.

Att akne skulle smitta mellan personer är en myt. Däremot stämmer det att akne till viss del är ärftligt. Det är till exempel större risk att få akne om en förälder har haft akne i tonåren.

Olika typer av akne

Akne delas in i tre typer – mild, medelsvår och svår. 

Mild akne (Komedoakne)

Den mildaste typen av akne kännetecknas av små vita eller svarta pormaskar. Ömma och rodnande finnar är ovanligt eftersom inflammationen i huden är låg.

Medelsvår akne (Pustulopapulös)

En något svårare akne där finnarna är rodnande och upphöjda. Talgkörtlarna i huden är inflammerade och visar sig som typiska akneutslag.

Svår akne (Nodulocystisk)

Den svåraste typen av akne visar sig som stora och inflammerade bölder i huden. Cystorna sitter djupare och gör ont. Obehandlad kan den här typen av akne orsaka akneärr.

Lindrigare akne som beror på tilltäppta porer kan behandlas med krämer, geler och BIOpH Acne prone treatment. Dessa smörjs in eller baddas på det drabbade området och hjälper till att öppna upp porerna. Det är ofta den behandlingsmetod som rekommenderas till en början.

Om aknen är svårare och inte förbättras med någon av ovan nämnda behandlingar, skrivs många gånger en antibiotikakur ut av sin vårdgivare. En sådan kur är ofta tidsbegränsad eftersom långvarig antibiotikaanvändning har negativa effekter. Aknen kan också komma tillbaka efter avslutad kur. Därför ska antibiotika alltid kombineras med krämer, geler alt. BIOpH Acne prone treatment, som kan användas långsiktigt.

När drabbas man av akne?

Akne som tonåring

Akne är vanligt, särskilt under puberteten. Mer än 90 procent får finnar i tonåren, så kallad acne vulgaris. Besvären brukar vara som värst i 15–19 årsåldern och läker därefter ut i 20-årsåldern. Nästan en tredjedel av alla tonåringar har så pass besvärlig akne att det finns behov av behandling. En del mår väldigt dåligt på grund av besvären och upplever att livskvaliteten försämras.

Vuxenakne

De flesta, men långt ifrån alla, blir av med besvären i vuxen ålder. Ungefär 3–5 procent har fortfarande någon typ av akne i 40-årsåldern. Vuxenakne kan bero på hormonell obalans, läkemedel eller andra faktorer. Hudsjukdomen rosacea är vanligare bland vuxna och kan ibland misstas för akne.

Kvinnor kan få tillfällig akne i anslutning till mensen. Detta kan pågå långt upp i vuxen ålder. Om du är kvinna och har oregelbunden mens eller ökad behåring kan detta även vara tecken på hormonstörning så som polycystiska ovarier (PCO).

Vad händer på huden?

Akne beror på en kombination av talgproduktion, bakterier och överproduktion av hudceller.

Talgkörtlarnas uppgift är att göra huden mjuk, smidig och vattenavvisande. Dessa finns till största del i anslutning till hårsäckarna i ansiktet, hårbotten, på rygg och bröstkorg. Talgkörtlarna är mycket känsliga för de hormonförändringar som sker i puberteten. När talgproduktionen ökar täpps öppningen till och talget, tillsammans med hudceller, samlas under huden. Det är detta som kallas pormaskar.

På huden finns även bakterien Propionibacterium som bryter ner talget. Vid nedbrytningen frigörs ämnen som är irriterande och orsakar inflammation i talgkörteln, så kallade akneutslag.

Hur kan man behandla akne?

Det finns flera saker du kan göra för att behandla, lindra och förebygga akne. Tänk på att det kan ta tid innan behandlingen ger effekt.

Tvätta ansiktet

Använd en mild tvål eller ansiktsrengöring för fet eller aknebenägen hud. Det räcker att tvätta ansiktet en till två gånger om dagen.

Behandla huden med t.ex. BIOpH Acne prone treatment

Badda huden med blandningen som består av granulat och vatten. Låt den verka minst 30 sekunder. Låt torka eller skölj av. Blandningen tar bort det som inte skall vara på huden och skapar därmed bästa förutsättningar för huden att läka.

Använd rätt hudvård

Återfukta huden med produkter som är anpassade för aknebenägen hud. Var kontinuerlig med behandlingen och byt inte produkter för ofta. Produkter som är feta och oljiga kan täppa till talgkörtlarna. Smink orsakar inte akne men kan förvärra besvären om de innehåller oljor eller annat fett.

Undvik att klämma

Lindrig akne kan bli värre av att riva och klämma på finnarna. Det beror på att talgkörtlarna skadas så att inflammationen i huden ökar.

Sola varsamt

Solen kan hjälpa till att dämpa inflammationen i huden, men var försiktig. Akne kan förvärras av feta solkrämer och att bränna sig. Om du har ärr efter akne och solar kan det ta längre tid innan dessa bleknar.

Kostens betydelse

Hur mycket kosten påverkar akne är ett omdiskuterat ämne. En del studier har visat att produkter som innehåller mycket socker eller mjölk förvärrar aknen. Det finns även studier som visar att medelhavskost har en positiv effekt. Kom ihåg att göra det som känns bäst för dig.

Om du mår dåligt eller upplever att aknen inte blir bättre ska du söka hjälp. Akne går att behandla oavsett svårighetsgrad.