This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping Du har 400 SEK kvar till fri frakt.

Hälsprickor

Hälsprickor

Hälsprickor

Hälsprickor är ett vanligt problem, speciellt på vintern när luften är torr och kall. Vanliga symtom är obehag, smärta och torr och gulaktig hud som flagnar. Det finns mycket du kan göra själv både för att behandla och förhindra hälsprickor, och därmed även få fina fötter. Här finns tips på vad och hur.

BIOpH+ Footcare är ett medicinteknisk fotbad med bevisad effekt redan efter en veckas användning. Effekten och säkerheten är bevisad i klinisk studie på sjukhus i Sverige. 

Vad är hälsprickor?

Hälsprickor innebär att huden blivit så torr och tjock att den spricker av sig själv. Det kan därför även kallas för självsprickor, vilket kan uppstå på tår, fingertoppar och handflator. Det är hudens översta lager som spricker. Om tillståndet inte behandlas kan det bildas djupa hälsprickor som kan ge större problem.

Självsprickor kallas ibland för hudsprickor, torrsprickor, ragader eller fissurer. 

Vad händer i huden vid hälsprickor?

Huden skyddar kroppen från smuts och infektioner. Om den naturliga hudbarriären skadas kan huden förlora vatten och torka ut, och när huden blir torr kan den spricka. Sprickor i huden gör att kroppen är mer utsatt för infektioner.

Hälsprickor orsak

Hälsprickor beror på torra hälar. När huden runt kanten av hälen blir torr och tjock och fettkudden under hälbenet utsätts för ökat tryck, kan huden dela sig så att du får hälsprickor.

Risken att utveckla hälsprickor är större om något av följande stämmer in:

 • Ofta användning av sandaler eller andra skor som är öppna i hälen
 • Felställda fötter
 • Kall och torr hud
 • Kraftig överviktig

Om du använder skor som skaver på hälen kan det förvärra problem med torr hud och torrsprickor på fötterna. Vanligast är att få problem under vintern, när luftfuktigheten är låg och det är kallt ute. Hur ditt hem värms upp kan också påverka, eftersom vedeldning, centralvärme och bärbara värmeelement minskar luftfuktigheten inomhus, vilket gör att huden blir torrare. 

Annat som kan torka ut huden och därmed öka risken för självsprickor på hälarna eller förvärra redan befintliga problem, är exempelvis

 • att du dricker alltför lite vatten
 • att du ofta duschar eller badar i varmt vatten
 • att du använder kraftig tvål eller duschkräm som torkar ut huden
 • att du inte återfuktar huden på fötterna efter bad och dusch

Olika typer av hudproblem som atopiskt eksem eller psoriasis kan också öka risken för hälsprickor. Mer sällan kan hälsprickor vara ett tecken på en mer allvarlig sjukdom såsom diabetes eller nedsatt nervfunktion. Även brist på vitaminer och mineraler, exempelvis järn, kan öka risken för hälsprickor. Efter att man genomgått klimakteriet, kan vissa kvinnor utveckla en hudåkomma som gör att huden lättare spricker, både på hälarna och andra delar av kroppen.

Hälsprickor symptom

Hälsprickor är sprickor i huden på en eller båda hälarna, som kan leda till att du känner obehag, smärta och sveda, samt vissa kan uppleva att de har fula fötter. Utvecklingen av hälsprickor som inte behandlas i tid kan se ut ungefär så här:

 1. Hälen känns tajt när du står upp en längre stund
 2. Hälen blir väldigt torr, kliar och känns öm
 3. Huden på hälen blir gul- eller brunaktig och känns hård
 4. Det gör mer och mer ont tills det gör ont så fort du går på hälen, medan huden blir vit eller gul och flagnar
 5. Sprickorna blir allt djupare och kan både blöda och bli infekterade med bakterier

Hälsprickor behandling

Det är viktigt att inte ignorera en torr, sprucken häl, eftersom du då med tiden kan få djupa sprickor på hälarna vilket ökar risken för infektion.

Du kan reparera hälsprickor genom att återfukta den torra huden och samtidigt vårda fötterna så att sprickorna i huden kan läka. Torr, gammal hud kan vara hård och behöva lösas upp. Det kan göras med olika typer av produkter:

 • Fotsalva eller fotkräm: Det finns fotsalvor och krämer som innehåller exempelvis salicylsyra eller urea, som kan mjuka upp det hudens övre lager.
 • Medicinskt fotbad: Vid ett medicinskt fotbad löses ett granulat upp i vatten, som gör att gammal hård hud luckras upp och att huden under blir mjukare.

Du kan sedan försiktigt avlägsna den gamla, döda huden med hjälp av en tvättsvamp, genom att fila dina fötter, eller genom att gnugga bort huden med händerna. Du kan även dra bort gammal hud från fötterna, men var försiktig så att du inte skadar frisk hud runtom. Var även väldigt försiktig med fotfil eller fotrasp så att du inte förvärrar dina besvär.    

Om det inte hjälper att själv behandla och sköta om fötterna, eller om dina fötter blir inflammerade eller svullna, bör du kontakta vården. Om hälsprickorna beror på en underliggande sjukdom, såsom diabetes eller en nervsjukdom, behöver du få behandling för den om du inte redan får det.

Förebygga hälsprickor

Du kan förebygga hälsprickor genom att ta hand om fötterna och se till att hålla huden mjuk och smidig. Börja med att använda en återfuktande, tjockare fotkräm varje morgon och kväll, om du har problem med torr hud.  Återfuktande krämer skapar ett lock över huden som gör att vatten stängs inne, vilket förhindrar att huden torkas ut.

Det är också bra att åtminstone en gång i veckan ge fötterna lite extra vård och till natten rengöra fötterna, gnugga bort död hud och noga torka fötterna innan du smörjer in dem. Avsluta med att sätta på ett par tunna bomullssockar som kan stänga inne fukten under natten. Se till att rengöra noga, både på och under fötterna samt mellan tårna. Ett bra sätt komma åt överallt på en gång är att använda ett fotbad, eller gärna ett medicinskt fotbad som hjälper till att luckra upp gammal hård hud och göra den kvarvarande huden mjuk. Du kan med fördel rengöra fötterna noga varje kväll, både på och under fötterna samt mellan tårna och under naglarna.

Läs också råden under avsnittet Hälsprickor behandling hemma och följ de råd som står där om att exempelvis byta ut tvål mot duscholja, undvika heta duschar och bad, och att använda stängda skor med bra stöd för foten.

Hälsprickor behandla hemma

Om du har sprickor i hälen har du även torra fötter och det är då viktigt att både återfukta och förhindra fortsatt uttorkning och irritation. Det kan du göra genom att följa nedanstående råd:

 • Smörj fötterna med återfuktande fotkräm: Det är bra att smörja in fötterna ofta, eftersom det finns en begränsning för hur mycket vatten som huden kan ta upp på en gång. Genom att smörja ofta binds mera vatten och huden kan snabbare återhämta sig. Fötterna mår bra av en tjock fuktkräm. Vissa krämer innehåller även mjukgörande ämnen som kan hjälpa till att ta bort död hud, men de kan svida eller irritera lite. Du kan läsa mer om sådana krämer under avsnittet Hälsprickor behandling. Det finns också speciell fotkräm för spruckna hälar.
 • Behandla fötterna med medicinskt fotbad: Genom att bada fötterna i ett medicinskt fotbad kan du både behandla de sprickor som uppkommit och förebygga ytterligare sprickor.
 • Använd duscholja i stället för tvål: Många tvålar och duschkrämer torkar ut huden och gör att risken för att få hälsprickor ökar. Välj därför duscholja som inte är uttorkande, och skonsamma fotvårdsprodukter som skyddar huden.
 • Undvik hett vatten vid dusch och bad: Det är okej att ta en varm dusch eller ett varmt bad, men hett vatten torkar ut huden och kan leda till torr hud och därmed öka risken för hälsprickor.
 • Använd fotriktiga, stängda skor: Bra skor med tillräckligt stöd för foten kan mildra besvären från spruckna hälar. Det är också viktigt att använda sockar inuti för att minska nötning på fötterna.
 • Gå ner i vikt om du är överviktig: När en torr häl utsätts för tryck kan det göra att huden spricker. Om du är överviktig kan det därför hjälpa att gå ner i vikt och därmed minska trycket på hälen.

Om du har mycket besvär kan du också prova följande produkter som säljs på apotek:

 • Plåster som lindrar, avlastar trycket och gör så att sprickan lättare läker.
 • Lösning för hudsprickor som gör att läkningen underlättas och smärtan minskar.
 • Salva som bedövar huden om du har en spricka som gör mycket ont.
 • Medicinskt fotbad som skapar förutsättningar för sprickorna att läka.

Det är viktigt att ta väl hand om fötterna. Att rengöra huden minskar även risken för infektion, som lättare kan uppstå om du har hälsprickor. Nedan följer ett exempel på en bra kvällsritual för fotvård:

 1. Ge fötterna ett bad i 10–20 minuter, gärna ett medicinskt fotbad.
 2. Gnugga försiktigt fötterna med en tvättsvamp eller en fotfil för att ta bort död hud. Var försiktig och använd endast ett lätt tryck mot foten. Rengör sedan tvättsvampen eller fotfilen efter varje gång du använt den.
 3. Torka fötterna noggrant efter badet, även mellan tårna.
 4. Smörj in fötterna med en tung, oljebaserad fotkräm.
 5. Avsluta med att ta på ett par tunna bomullssockar för att låsa in fukten.

Du kan fila fötterna torra eller blöta, alltså kan du också byta plats på steg 2 och 3. Var alltid väldigt försiktig om du väljer att använda en fotfil så att du inte skadar huden mera.

Ett fotbad är ett bra sätt att komma åt hela foten och både mjuka upp torr, gammal hud och rengöra huden. Förutom vanligt fotbad med bara vatten eller vatten och tvål, finns det medicinskt fotbad som hjälper till att bättre lösa upp gammal torr hud och göra huden under mjuk. Du kan läsa mer om det under avsnittet Hälsprickor behandling.

Om du har diabetes, psoriasis eller atopisk dermatit (eksem) bör du kontakta sjukvården för råd innan du behandlar hälsprickor och andra fotproblem själv. 

 

Varför får man hälsprickor?

Torra, tjocka, hårda hälar kan spricka av sig själva om de utsätts för tryck.

Vad är självsprickor?

Självsprickor är när huden spricker av sig själv på grund av att den blivit torr och tjock. Hälsprickor är en form av självsprickor på fötter. En spricka i hälen kan ibland göra riktigt ont och du kan få gula fotsulor. Du kan också få självsprickor på tår, händer och fingrar. 

Hur behandlar man sprickor i hälen?

Sprickor i fötterna kan vara besvärligt, göra ont och om de inte behandlas kan de göra att foten blir infekterad. Behandling av hälsprickor går främst ut på att återfukta den torra huden, undvika sådant som torkar ut den och att ge huden bästa möjliga förutsättningar för att läka. Huden läker bättre om den är ren och det är därför bra att noga rengöra fötterna, gärna med ett medicinskt fotbad. Det är också bra att undvika sådant som skaver och trycker på foten. Det är exempelvis bra att använda stängda och bekväma skor med bra stöd, och du kan behandla hälsprickor med plåster som avlastar trycket och gör att sprickan läker snabbare. Spruckna hälar vid diabetes bör inte behandlas själv utan att först rådgöra med sjukvården.

Hur motverkar man hälsprickor?

Hälsprickor kan förebyggas genom att du tar väl hand om dina fötter. Rengör fötterna noggrant, torka dem och smörj in med fotkräm. Det finns fotvårdsprodukter som hjälper till att återfukta huden, även speciell inpackning för torra fötter. Undvik också sådant som torkar ut huden och trycker på hälen.

Vad beror torra fötter på?

Torra fötter kan ha många orsaker. Exempelvis blir huden torrare på vintern när luften är torr och kall. Även torr luft inomhus påverkar. Stängda skor stänger inne fukt och om du ofta använder skor som är öppna i hälen kan det därför göra huden torrare. Många tvålar och duschkrämer torkar också ut huden, liksom hett vatten vid bad och dusch.

Om torr hud inte behandlas kan det leda till att det bildas en hudspricka.