This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping Du har 400 SEK kvar till fri frakt.

Förhårdnader

Förhårdnader

Förhårdnader

Förhårdnader innebär att huden blir tjock och hård för att den nöts och slits. Det är vanligast att få förhårdnader på fötterna, men de kan även uppstå på händerna. De kan vara besvärliga men går att bli av med, även om det kan ta tid.

Det medicintekniska fotbadet BIOpH+ Footcare har bevisad effekt redan efter en veckas användning.

Vad är förhårdnader och liktornar?

En förhårdnad är ett förtjockat, hårdare område av huden. Långvarigt tryck eller friktion mot ett hudområde gör huden tjockare. Om en förhårdnad fortsätter att belastas eller nötas kan det bildas en liktorn. Det är vanligt att få lite svagt gula förhårdnader på fötter, ibland lite vitaktiga.  En liktorn har ett utseende som liknar en förhårdnad, men med en hård kärna i mitten. Liktornar är vanligast på hälen, tårna eller framfoten.

Vad händer i huden vid förhårdnader?

Huden blir tjockare när den slits och belastas. Det beror på en naturlig försvarsmekanism, där huden försöker skydda sig mot fortsatt påfrestning. Det ökade mekaniska slitaget på huden kan också göra den mer sårbar och mottaglig för infektioner.

Förhårdnader orsak

Förhårdnader utvecklas när huden slits och nöts extra mycket i ett visst område. Risken att utveckla förhårdnader är större om något av nedanstående stämmer in på dig:

 • Du har ett lågt fotvalv
 • Du har tydliga benutskott, hammartå, eller felställning i fötter eller tår
 • Du har nedsatt känsel i dina fötter
 • Du har tår som skaver mot varandra
 • Du använder trånga skor
 • Du har strumpor, skor eller pjäxor med skavande sömmar
 • Du har ett arbete eller en fritidsaktivitet som gör att huden irriteras eller belastas
 • Du sportar mycket.

Nedsatt känsel i fötterna kan bland annat bero på diabetes, som kan orsaka minskad blodcirkulation eller neuropati.

Förhårdnader symptom

En förhårdnad är ett tjockt och hårt område av huden. Du kan få förhårdnader på fötter och händer. Förhårdnader på fötterna blir ofta gula till skillnad från torr hud som normalt är vit, eller röd om den kliar.   

Förhårdnader - behandla hemma

Det går att ta bort en förhårdnad i huden. De flesta förhårdnader kan behandlas hemma med produkter som kan köpas på apotek. En viktig del är att avlasta det drabbade området så att huden inte fortsatt utsätts för tryck och nötning. Det kan göras på olika sätt med hjälp av specialutvecklade plåster och filtringar.

Det är också viktigt att mjuka upp huden i drabbade områden och få bort det yttersta, hårda hudlagret. Hur det görs kan du läsa mera om i nästa avsnitt Förhårdnader behandling. Det är även bra att med hjälp av olika hudvårdsprodukter hålla huden återfuktad och mjuk.

Förhårdnader behandling

Behandlingen av förhårdnader går främst ut på att lösa upp den hårda huden. Det kan göras på olika sätt med följande typer av produkter:

 • Lokal behandling: Salicylsyra är en substans som mjukar upp hudens översta lager och finns både som salva, lösning och i plåster som sätts på förhårdnaden.
 • Medicinskt fotbad: Ett medicinskt fotbad är ett fotbad där ett speciellt granulat löses upp i vatten och sedan verkar uppluckrande och exfolierande. Det innebär att den hårda huden löses upp samt att den hud som är kvar blir mjukare. Fotbadet rengör också huden och är ett bra sätt att samtidigt komma åt att behandla hela foten, vilket är särskilt fördelaktigt om du har problem med förhårdnader på flera ställen. Det medicinska fotbadet skapar en miljö på huden som optimerar hudens egna förutsättningar att läka och reparera sig själv.

När hudens yttersta lager lösts upp kan det sedan med försiktighet filas bort. Ibland räcker det med att gnugga bort huden med handen. Det kan också gå bra att dra bort hud med händerna, men var försiktig med att dra bort hud under fötterna så att du inte skadar den friska huden runtomkring. 

Om en förhårdnad leder till att en liktorn utvecklas kan den också behandlas på samma sätt, genom att luckra upp och försiktigt fila bort huden. I vissa fall kan det krävas kirurgi för att ta bort liktornar eller nöta bort utstickande benbitar som gör att huden skavs.

Om du har diabetes eller någon annan sjukdom som påverkar blodcirkulationen eller känseln i fötterna, bör du rådgöra med sjukvården innan du behandlar förhårdnader och liktornar.

Förebygga förhårdnader

Kontinuerlig fotvård med rengöring, exfoliering och återfuktning hjälper till att förebygga förhårdnader och andra besvär. Det är viktigt att se till att huden, som är kroppens största organ och första försvar mot infektioner, mår bra så att den kan göra sitt jobb. Att tvätta fötterna varje dag och rengöra huden är bra för den långvariga fothälsan och en viktig del i att förebygga fotproblem. Se därför till att noga rengöra hela foten, även 

 • under dina fötter
 • mellan dina tår
 • under dina naglar.

Ett bra sätt att komma åt att rengöra hela foten på en gång och samtidigt luckra upp förhårdnad hud är genom ett medicinskt fotbad. Se till att sedan ta bort död hud på och under fötterna. Återfuktande och mjukgörande kräm och andra fotvårdsprodukter kan också hjälpa till att hålla huden mjuk och smidig. Om du redan har förhårdnader är det väldigt viktigt att behandla dessa för att förebygga att det bildas en liktorn.

Vad är en förhårdnad?

En förhårdnad är ett hudområde med tjock och hård hud. Du kan få

 • förhårdnad på tån
 • förhårdnad ovanpå foten
 • förhårdnad mellan tårna
 • förhårdnad på ett finger
 • förhårdnader på händerna

Vad är en liktorn?

En liktorn är en förhårdnad med en hård kärna i mitten, som kan kännas som en tagg som trycker in i foten. Liktornar är vanligast på tårna eller framfoten. Du kan också få en liktorn mellan tårna. En knöl under fotens trampdyna kan vara en liktorn, men är troligare en fotvårta. Det går att få en liktorn som barn, även om det är vanligare bland vuxna.

Hur behandlar man förhårdnader?

Det går att ta bort förhårdnader på fötterna även om det kan ta tid. En förhårdnad fot behöver mjukas upp. Det kan du göra med hjälp av salicylsyra som finns i plåster och som lösning eller i salva. För att få bort förhårdnader på fötterna finns det medicinska fotbad som löser upp gammal hård hud, gör huden under mjukare och skapar förutsättningar för huden att läka och reparera sig själv.

Hur behandlar man en liktorn?

Att behandla liktornar skiljer sig inte mycket från att behandla förhårdnader. Liktornsbehandling går också ut på att mjuka upp huden med salicylsyra eller medicinskt fotbad och att vid behov försiktigt fila bort upplöst hud. Att ta bort liktornar kan dock vara svårare. Särskilt envisa liktornar kan ibland bero på utstickande benbitar som gör att huden ovanpå skavs extra mycket. För att få bort liktornar som dessa kan du behöva kirurgi där den utstickande benbiten nöts bort.

Har jag förhårdnader fotvårta eller liktorn?

En förhårdnad gör normalt inte ont, medan en liktorn känns som att en tagg sticks in i underhuden när du trampar på den eller när den på annat sätt utsätts för tryck. Ibland kan det vara svårt att veta om du har en fotvårta eller liktorn, men du kan skilja dem åt baserat på nedanstående kännetecken:

 • Vårtor kan växa på alla delar av kroppen, medan liktornar främst uppstår på fötterna
 • Liktornar är vanligare på och mellan tårna, medan fotvårtor oftare växer på hälen och trampdynan
 • Liktornar är ensamma medan vårtor ofta växer i grupp
 • Vårtor kan ibland ha röda eller svarta prickar, vilket liktornar inte har