This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping Du har 400 SEK kvar till fri frakt.

Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis hud

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som orsakar utslag på huden. Med hjälp av behandling och rätt produkter kan besvären lindras eller försvinna helt. Psoriasis kommer ofta i skov och många upplever att sjukdomen försämrar livskvaliteten.

BIOpH+ Psoriasis medical bath är bevisad effektiv i kliniska studier. 

Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som beror på en inflammation i de övre hudlagren. Psoriasis ger utslag på huden och besvären kan vara allt från milda till svåra. Vissa får även problem i lederna.

Psoriasis drabbar ungefär 2-3 procent av befolkningen. Hudsjukdomen är lika vanlig bland kvinnor och män. Ungefär hälften av alla med psoriasis utvecklade hudsjukdomen innan 30 års ålder. Kvinnor är oftast något yngre än män när de drabbas.

Relaterade besvär

Personer med psoriasis har ökad risk för svampinfektioner. Ungefär 40 procent har även någon typ av förändring på naglarna. Det kan vara allt från förtjockade naglar till genomskinliga eller gropiga naglar.

Mellan 20 och 40 procent av de med psoriasis har även led- eller ryggproblem. Besvären behöver inte vara relaterade till hudsjukdomen.

Vissa sjukdomar kan förväxlas med psoriasis. Eksem på huden kan till exempel likna psoriasis.

Andra relaterade sjukdomar är

 • nagelsvamp
 • svampinfektion
 • ringorm

Vad händer på huden?

Huden består av flera lager varav överhuden är det yttersta. Överst på överhuden finns hornlagret som består av döda hudceller. På en frisk hud lossnar de döda hudcellerna i jämn takt och ersätts av nya som produceras underifrån.

Vid psoriasis bildas nya hudceller i snabbare takt än vad huden hinner med. Hornlagret hinner inte bildas normalt och cellerna lossnar i flagor i stället för en och en. Huden är också inflammerad vilket gör att den blir varm. Den ökade blodcirkulationen gör även att huden blir röd eller mörkare beroende på hudton.

Vad är orsaken till psoriasis?

Den exakta orsaken till psoriasis är inte helt känd. Psoriasis kan påverkas av ärftlighet, ökad inflammatorisk aktivitet och en ogynnsam livsstil. Om den ena föräldern har psoriasis är det 30 procents sannolikhet att barnet utvecklar sjukdomen. Om båda föräldrarna är drabbade ökar sannolikheten till 60 procent.

Andra faktorer som triggar psoriasis är

 • infektioner
 • stress
 • traumatisk händelse
 • sol för vissa
 • rökning
 • alkohol
 • läkemedel.

Det finns samband mellan svår psoriasis och hypertoni, diabetes, övervikt, depression och alkoholmissbruk.

Symtom

Vanliga symtom på psoriasis är röda utslag som fjällar eller kliar. Var utslagen sitter och hur de ser ut beror på vilken typ av psoriasis man har.

Plack-psoriasis

Den vanligaste formen kallas plack-psoriasis (plaquepsoriasis). Symtom är runda och fjällande utslag som kliar. Under de silvervita fjällen är huden ömtålig och blöder lätt. På ljus hud är utslagen ofta röda eller rosa. På mörk hud är fläckarna lila eller mörkare.

Plack-psoriasis kommer vanligen på armbågar, knän, nedre rygg och i hårbotten. Ett annat kännetecken är att utslagen ofta kommer på båda sidorna av kroppen, till exempel på båda knäna. Besvären kommer ofta i perioder.

Guttat psoriasis

Symtom är röda prickar på huden. Oftast är prickarna runda och mäter cirka 0.5-1 cm i diameter. Guttat psoriasis kan också fjälla och ge rodnad hud.

Guttat psoriasis kan bryta ut i samband med halsfluss eller andra infektioner.Den här varianten drabbar oftast tonåringar och kan gå över.

Invers psoriasis

Vanliga symtom är glansiga utslag som sätter sig i hudvecken. Till skillnad från många andra varianter så fjällar inte utslagen från invers psoriasis.

Invers psoriasis kan till exempel drabba ljumskar, armhålor, under bröst och navel. Även ansiktet kan drabbas. Då är det oftast runt näsvingarna, ögonbrynen eller hårfästet i pannan.

Pustulosis palmoplantaris (PPP)

Den här varianten är omtvistad eftersom vissa menar att det inte är en form av psoriasis. Pustulosis palmoplantaris ger gula varblåsor som sedan torkar in. Huden kan klia och kännas öm när nya blåsor kommer. Utslagen sätter sig på fotsulor och i handflator. Pustulosis palmoplantaris drabbar nästan enbart rökare eller före detta rökare. 

Andra former av psoriasis

Psoriasis kan även komma i andra varianter som exempelvis

 • hand-fotpsoriasis
 • hårbottenpsoriasis

Vad kan jag göra själv?

Vid psoriasis behövs ofta behandling eftersom besvären sällan läker ut av sig själv. Beroende på vilken livsstil man har finns det vissa saker man kan göra för att minska besvären. Forskning tyder på att personer med psoriasis är extra känsliga för en ohälsosam livsstil. Att äta nyttig mat och att röra på sig är därför generella råd som man kan tänka på.

Saker man kan göra själv är att:

 • gå ner i vikt om man är överviktig
 • sluta röka
 • minska alkoholintaget
 • träna och röra på sig
 • förebygga stress.

Hur behandlas psoriasis

Psoriasis är en kronisk sjukdom, men med behandling kan besvären lindras eller försvinna nästan helt. Ofta behandlas sjukdomen med hjälp av krämer, ljusbehandling och läkemedel. Det finns även speciella behandlande produkter som görs i vattenbad, t.ex. BIOpH Psoriasis medical bath.

Hudvård vid psoriasis

Det finns många olika typer av krämer, lotion och salvor som kan användas vid psoriasis. Vilka krämer eller medel du ska använda beror på vilken typ av psoriasis du har, var utslagen sitter och hur gammal du är.

Att återfukta huden är bland det viktigaste vid psoriasis. Försök få in en rutin som fungerar för dig. Produkterna får gärna innehålla ämnen som mjukar upp huden, dämpar klådan och är avfjällande.

Även produkter som innehåller steroider är vanliga vid psoriasis och kan minska risken för att utslagen blossar upp.

Psoriasis i ansiktet

Det är sällan psoriasis sätter sig i just ansiktet. När det sker brukar ögonlocken vara det område som drabbas.

Eftersom huden i ansiktet, och särskilt på ögonlocken, är känslig bör man använda hudvård som är specifikt anpassad för psoriasis i ansiktet. Använd naturlig hudvård och produkter utan parfym.

Peeling och vissa typer av ansiktsbehandlingar kan göra att huden blir mer ömtålig. Just detta bör man vara försiktig med eftersom psoriasis gärna sätter sig där huden är skadad. Du kan till exempel välja en mild peeling om du vill peela ansiktet.

Om du använder hudvård med solskydd måste detta tvättas bort innan ljusbehandling.

Ljusbehandling

Om man inte blir hjälpt av hudvård som är anpassad för att lindra psoriasis kan man prova ljusbehandlingar. Dessa finns i olika varianter beroende på svårighetsgrad.

 • UVB
  Medel till svår plackpsoriasis kan behandlas med UVB. Oftast ges behandlingen ett par gånger i veckan under ett par veckor.
 • PUVA
  Vid svår psoriasis kan PUVA användas. Även denna ges intensivare under en kortare period.
 • Klimatvård
  Att resa till Kanarieöarna eller annan solig plats kan fungera som supplement till annan behandling.