This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping Du har 400 SEK kvar till fri frakt.

Råd från en fotterapeut

Råd från en fotterapeut

Fotterapeutens råd om hälsprickor

Fotsvamp, nageltrång och hälsprickor. Det låter kanske inte låter som jättestora problem, men för den som drabbats är det mycket smärtsamt och något som gör sig påmint i varje steg. Men det är ganska enkelt att motverka. Här får du goda råd och tips från Carola Richardson, medicinsk fotvårdsterapeut som brinner för det här med god fothälsa.

– Det är så viktigt att ta hand om sina fötter, de ska ju bära oss hela livet, samtidigt är de lätta att glömma bort. Har man väl börjat få problem krävs tålamod, rätt insatser och bra produkter för att bli kvitt dem. Det finns en stor vinst med att göra rätt från början, till exempel för att kunna undvika starka läkemedel, säger Carola Richardson, som även håller kurser för fotterapeuter om nagel- och hudsvamp. De senaste åren har hon i sin yrkesutövning sett en ökning av framför allt fot- och nagelsvamp. – Jag tror att det kan bero på att vi gymmar och idrottar mer. Det är också dubbelt så vanligt hos män. Den absolut största smittorisken finns i allmänna duschar och badhus. Där är det varmt och fuktigt, svampsporerna trivs i den miljön och smittan sprids lätt.

Så får du friska och fina fötter

- Regelbundna fotbad, gärna med BIOpH+ Footcare som behandlar och bygger friska fötter.
- Smörj med en fotsalva med bra ingredienser.
- Fila och slipa inte för mycket, det triggar huden att skapa förhårdnader.
- Gör regelbunden fotvård hos en medicinsk fotterapeut.Första steget till friska fötter

Första steget till friska fötter

Att ta hand om sina fötter har aldrig varit enklare. Regelbundna fotbad med BIOpH+ lägger grunden till att undvika problem och ger positiva resultat för dig som har problem med t ex fotsvamp, hälsprickor och förhårdnader. 

Det är nästan omöjligt att med blotta ögat se att till exempel torra fötter och flagiga hudpartier är svamp, symptomen liknar såväl eksem som psoriasis. Ett första steg är att använda BIOpH+ Footcare. Fotbadet lindrar symptomen oavsett om personen har svamp eller inte. BIOpH+ är effektivt, biologiskt nedbrytbart och en säker produkt utan biverkningar, allt enligt kliniska studier. Många som ser symptom på vad de tror är svamp börjar behandla med läkemedel på egen hand. Men det blir verkningslöst om det faktiskt inte är svamp man har och resultatet blir att man har använt starka medel i onödan med de risker för biverkningar som läkemedel medför. 

– Jag brinner verkligen för det här med svamp, säger Carola Richardson, som även utbildar blivande fotvårdsterapeuter om fotsvamp.

– Det är så viktigt att agera direkt så att problemen inte utvecklas till mockasinsvamp som täcker hela fotsulan eller går upp i naglarna. 
Hon berättar att svampen är en parasit som avsevärt försämrar hudens kvalitet och som även kan leda till sprickor. Med BIOpH+ medicintekniska produkter för fotvård lindrar du symptomen oavsett om du har fotsvamp eller inte. Får du inte önskad effekt efter regelbunden användning kan det vara bra att få en diagnos. Det är relativt enkelt att göra, antingen med ett så kallat DNA-test hos en medicinsk fotvårdsterapeut eller med en odling hos vårdcentralen.

– Mitt allra viktigaste råd är att hålla huden på fötterna hel och likaså naglarna. Ta behandlande fotbad, fila lagom och smörj med en bra fotsalva – det är grunden. Om du ändå får problem, sök hjälp hos en medicinsk fotvårdsterapeut.

Motverka hälsprickor med fotbad och kräm

Grunden för att undvika hudproblem på fötterna är hel hud och hela naglar. Skapa en god vana med att ta ett skönt fotbad i tv-soffan eller varför inte på hemmakontoret? Fila lite lagom och smörj med en bra fotkräm. Men goda vanor till trots kan problem uppstå ändå, till exempel hälsprickor, som kan göra oerhört ont. 
På vintern kan man få hälsprickor på grund av den torrare luften. På sommaren kan de uppstå på grund av att man går i skor utan hälkappa som gör att hälen ”flyter ut” och bildar sprickor. 

– Sprickor som inte läker kan även bero på en svampinfektion. En rekommendation är därför att använda BIOpH+ fotbad som rengör och exfolierar huden. Det mjukar upp, lindrar effektivt förhårdnader, dödar mikroorganismer och håller fötterna friska samt förebygger olika problem som kan uppstå på fötterna, säger Carola Richardson, medicinsk fotvårdsterapeut. 
Hon rekommenderar även att använda skor med hälkappa, även på tofflorna inomhus, som håller hälen på plats och minskar risken för att sprickor uppstår.

– Är det en djup spricka som inte vill läka trots fotbad, insmörjning och god fothygien kan det vara läge att få hjälp hos en medicinsk fotvårdsterapeut som kan rengöra, ta bort hårda kanter och tejpa ihop sprickan.
Hela vår hud påverkas också av vad vi äter och dricker, så även huden på fötterna.

– Huden mår bra av vegetabiliska oljor som olivolja samt mycket vatten. Fukt inifrån är ett sätt att hålla huden och fötterna i god form, säger Carola Richardson.

Bästa sättet att motverka och lindra hälsprickor

  • Gör till en vana att ta fotbad med BIOpH+ några gånger i veckan – det löser upp förhårdnader, tar död på mikroorganismer och påskyndar läkningen.
  •  Smörj, smörj, smörj – med en högkvalitativ fotkräm.
  • Har du en ond spricka – bada fotbad och ta försiktigt bort hårda kanter och smörj igen.
  • Är sprickan djup kan en fotvårdsterapeut behöva tejpa ihop sprickan.
  • Använd både skor och tofflor inomhus som har hälkappa som håller ihop hälen.
  • Även huden på fötterna påverkas av vad du äter och att du dricker tillräckligt med vatten.